in SCREEN MODE

Desfășurarea proiectului SCREEN MODE, obiective și inovație

Scroll to content

Condiții

Dependența de Internet este o problemă gravă

Un număr mare de cercetări ne indică faptul că dependența de Internet (IA) este o problemă gravă. Pentru tineri, folosirea excesivă a internetului este adesea legată de mai multe aspecte negative, cum ar fi: retragerea din activitățile offline, izolarea socială, fuga de realitate, expunerea mai mare la riscurile online (material sexual explicit, agresiune cibernetică, solicitarea sexuală etc.), incidența crescută a consumului de substanțe, dezechilibru emotional, scăderea performanțelor academice la adolescenți, probleme în dezvoltarea socială, problem de sănătatea fizică, lipsa de ambiție și nerespectarea obiectivelor, aspect care, în cele din urmă, afectează capacitatea tinerilor de angajare la un loc de muncă și cetățenia.

Obiective și beneficii

Creșterea gradului de conștientizare – Curs avansat

Proiectul InSCREEN MODE are un obiectiv dublu: realizează o campanie de conștientizare prin promovarea utilizării inteligente și responsabile a Internetului de către tineri (cu vârste între 16-25 ani) și o campanie educativă, prin propunerea unor acțiuni adecvate pentru reducerea duratei în fața ecranului, de promovare a divertismentului interactiv și interpersonal offline și online, nu pasiv, doar prin comunicarea electronică. Proiectul începe în septembrie 2017 și se încheie în septembrie 2019.

Formarea tinerilor

Proiectul va iniția o abordare nouă de instruire pentru a oferi tinerilor (16-25 ani) din șase țări (Marea Britanie, Polonia, Grecia, Lituania, Cipru și România) abilități de a face față dependenței de internet, (Internet Addiction - IA), pentru a modifica comportamentul tinerilor, promovând o utilizare responsabilă a timpului în fața calculatorului, prin elaborarea unor planuri personalizate de retragere din fața ecranului.

Formarea unei rețele largi de categorii interesate

Instrumentele proiectului InSCREEN MODE se adresează în primul rând tinerilor (între 16 și 25 de ani). Aceste instrumente vor fi utile și pentru categorii de persoane, interesate indirect, cum ar fi:

  1. practicieni și educatori de tineret, care pot profita de abordările pedagogice inovatoare, pentru a face față utilizării excesive a tehnologiilor de către tinerii lor;
  2. asociațiile de tineret, ONG-urile care ajută persoanele cu dependențe, terapeuții, cercetătorii și lucrătorii de tineret, care pot aprecia abordarea și instrumentele oferite ca sprijin, într-o varietate de aspecte educaționale.

Inovare

Promovarea practicilor deschise și inovatoare, cursuri de formare și instrumente de lucru

Dependența de Internet – Programul Genie:

  1. O inovație majoră a proiectului este abordarea practică a problemei dependenței de Internet, care separă tinerii în funcție de utilizarea reală a internetului. Se dezvoltă o "dependență de Internet - Genie", un instrument interactiv care, bazat pe date situaționale și comportamentale legate de utilizarea Internetului de către fiecare utilizator specific, va sugera planuri și acțiuni personalizate de moderare;
  2. Se va dezvolta un mediu de instruire online, de facilitarea funcțiilor de învățare socială. Vor fi dezvoltate funcționalități motivaționale, care vor furniza conținut interactiv de învățare a conținutului, pe fiecare comportament al fiecărui cursant, pe Internet;
  3. Vor fi organizate evenimente de pregătire în 6 țări (UK, POLONIA, GRECIA, LITUANIA, CIPRU și ROMÂNIA), care vizează formarea tinerilor cu intenția de a le oferi abilitățile și competențele necesare în stabilirea și aplicarea obiectivelor de moderare a timpului petrecut pe internet și de activitate în fața unui ecran;
  4. Un spațiu virtual, în cadrul InSCREEN MODE Academy va asigura infrastructura necesară pentru a facilita o rețea de asociații de tineri, lucrători de tineret, cercetători, terapeuți și alte părți interesate, relevante pentru proiect, care vor adapta rezultatele proiectului și vor continua să le mențină și să le dezvolte după perioada de finanțare.